Wjuk is therapie, training, coaching en begeleiding. Wjuk is Nynke Joustra. Wjuk is het Friese woord voor vleugel. Een vleugel is voor een vogel nodig om in beweging te komen. Ook zijn vleugels er om door de lucht te zweven. Voor mensen is het soms ook handig even boven zich zelf en hun omgeving te zweven. Het zogenoemde ‘helikopterview’. Soms heb je een objectief persoon nodig, iemand die je helemaal niet kent, om met je mee te vliegen. Ik help je met in beweging te komen. Een aanpak met bewezen methodieken en technieken die leidt tot resultaat.

Ik ben Nynke Joustra. Wat mij drijft is mensen helpen om in beweging te komen. Deze beweging hebben mensen soms nodig omdat er hindernissen op hun pad zijn gekomen, waardoor ze even niet verder kunnen. Ik gun iedereen een goed leven, zoals ze zelf willen leiden en in harmonie met zichzelf en met elkaar. Ik kijk naar wat mensen in zich hebben. Soms zien mensen dit zelf even niet. Dan kan ik er zijn door te anticiperen in wat diegene nodig heeft. Ik ben begripvol en inlevend, maar ook analytisch, praktisch en doelgericht. Tijdens trajecten die ik begeleid, ga je aan de slag, kom je in beweging en werk je aan resultaat. Dit alles zet ik in naar mijn doel: door middel van therapie, training of begeleiding anderen helpen hun eigen ‘wjukken’ weer te gebruiken.

Alle soorten van begeleiding die ik geef, zijn gericht op mensen in beweging te zetten en toe te werken naar een eindpunt. Soms is het eindpunt voor de hand liggend, dan help ik je met het bepalen van de acties en vooral het volhouden hiervan. Als het eindpunt niet duidelijk is, help ik je dit te bepalen. Ik werk met evidence based interventies. Wat betekent dat ik werk best beschikbare kennis vanuit wetenschap, praktijk van hulpverleners en ervaring van cliƫnten.

Zoals ik eerder noemde is dat ik mensen graag in beweging zet. Beweging gaat om doen en niet (alleen) om zitten en er over te praten. Dit betekent in dat gesprekken soms wandelend gaan of dat oefeningen actief zijn.

In 2006 heb ik mijn studie maatschappelijk werk afgerond en ben ik aan de slag gegaan in de gedwongen hulpverlening. Ik heb veertien jaar ervaring met het helpen bij gedragsverandering, ondersteunen bij het op orde krijgen van financiĆ«n, het zoeken naar een baan, omgaan met verlies, veranderingen en allerlei soorten emoties. Het zit in mijn DNA om mensen tot blijvende actie aan te zetten. Dit deed ik individueel en in groepsverband. De laatste vijf jaar heb ik ook collega’s opgeleid en ondersteund in hun ontwikkeling als professional, doormiddel van individuele coaching en begeleiding en het leiden van intervisie.

Motiveren en begeleiden doe ik ook in mijn vrije tijd, maar dan in de sport. Ik ben zelf fervent sporter. Jaren geef ik diverse sporttrainingen. Ik begeleid ook mensen die willen starten met hardlopen (en willen volhouden!), een sport die ik al van jongs af beoefen.

In mijn werk ben ik voortdurend bezig met ontwikkelen en professionaliseren. Dit doe ik door bij- en nascholingen. Als aanvulling op o.a. mijn opleidingen maatschappelijk werk en bedrijfskunde ben ik op dit moment bezig gecertificeerd running therapeut te worden. Ik verwacht dit eind mei 2020 te realiseren. Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging van maatschappelijk werkers, de BPSW en bij Solopartners.